.... Digg'Out - Newsflash 10 april 2009 - Mogen jongeren nog jong zijn?
Klik hier voor de homepage
10 april 2009
Digg'Out piece
Digg'Out

Digg'Out is het vangnet voor jonge 'dwarsliggers'. Een jongerenloket voor en door jongeren waar jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt zich fysiek kunnen melden, opdat ze aan de hand van hun individuele situatie en competenties plaatsbaar gemaakt worden. Plaatsbaar voor de arbeidsmarkt en/of voor school.

Digg'Out faciliteert in ondersteuning, begeleiding, trainingen en werk. Het is een netwerk van jongeren, onderwijs en het bedrijfsleven.

Uitgebreide info op www.diggout.nl

Onze websites

www.diggout.nl

www.diggart.nl

www.diggin.nl

www.franticonline.nl

www.letsswop.nl

www.101babbels.nl

 

DIGG'OUT NEWSFLASH

Mogen jongeren nog jong zijn?

De jeugd zien we steeds meer en steeds vaker in de media naar voren komen. Helaas is dit vrijwel altijd in een generaliserende en negatieve zin. Buschauffeurs die in elkaar geslagen worden, bedreigingen en vernielingen zijn slechts een paar voorbeelden. Inmiddels is het algemeen bekend dat veel jongeren steeds vaker agressief reageren en handelen. Het interessante hierin is niet zozeer het feit dat het gebeurt, maar meer de vraag “Waarom gebeurt dit?”

Momenteel bevindt de maatschappij zich in een vicieuze cirkel waarbij het begin net zo onduidelijk is als het antwoord op de vraag “Wie kwam er eerst, de kip of het ei?” Wat hierin belangrijk is, is het feit dat de cirkel niet doorbroken wordt. Het ei is het resultaat van de kip, maar de kip is ook het resultaat van een ei. In de relatie tussen overheid en jeugd gaat het net zo: de overheid reageert op handelingen van de jeugd en vice versa.

De cirkel is nu zo vicieus dat er maatregelen gecreëerd worden waarbij de jeugd zich nog meer in hun vrijheid beperkt voelt. Een goed voorbeeld is het instellen van een avondklok voor de zogenaamde “lastpakken onder de 12 jaar”, zoals vermeldt de SPITS van woensdag 8 april 2009. “Deze maatregelen worden genomen zodat de ‘buurt’ rustig kan zijn. Het zou echt het hek van de dam zijn als ik geen kinderen meer zou horen. Het hoort bij het leven. Kinderen horen lekker buiten te spelen, zij horen bij die ‘buurt’. Ze hebben het recht om kind te zijn. Als zij in hun eigen omgeving niet eens zichzelf kunnen zijn, lekker kunnen spelen en druk kunnen zijn, waar moet dat dan wel?” vertelt Dennis Pools die al 30 jaar in Almere jongerenwerker is.

De houding van de jeugd tegen de gevestigde orde lijkt opeens een stuk logischer wanneer we de bril opzetten waarmee zij de hedendaagse maatschappij zien.
“De jeugd is de meest onbegrepen doelgroep. We denken vaak dat de jeugd veel dingen niet begrijpt. Het tegendeel is waar. Ik zie het zelfs in mijn eigen kinderen. Ze zijn voor hun tijd en denken mee, hebben een duidelijke mening en snappen heel goed wat er om hen heen gebeurt. Maar als je monddood wordt gemaakt dan val je terug op jezelf. Met als gevolg dat je vanbinnen bezig zal zijn met het verzamelen van munitie om jezelf te gaan verdedigen.”, aldus Dennis.

De volgende vraag luidt dan: Als je continu in een negatief licht wordt gezet en/of niet begrepen wordt, is het verzet, de vraag om aandacht, dan niet te begrijpen ongeacht of de manier waarop het verzet plaatsvindt door de beugel kan of niet?

Er is overigens maar één verschil tussen de jeugd van vandaag en de jeugd van de jaren ‘60. Dit verschil ligt niet in het wel of niet verzetten, maar het ligt in je stem laten horen. In een steeds materialistischer geworden maatschappij trekt de jeugd zich terug tot ipods, internet en computer games. “Het wordt tijd dat ze hun stem laten horen en voor zichzelf opkomen en zeggen: “Tot hier en niet verder. Dit pikken we niet meer”, zegt Dennis. “Het is de hoogste tijd dat deze vicieuze cirkel doorbroken wordt.”

Is er zoveel veranderd?

Digg'Out

Madridweg 102, 1334 DT Almere Buiten (vlakbij NS station).

Kijk voor alle informatie en routebeschrijving op www.diggout.nl